GMP Güvencesi ile Avrupa Standartlarında Üretim Kalitesi

21 February 2022, Monday
2299
Vimar Hayvan Sağlığı

Vilsan İlaç’ın GMP Sertifikası alma süreci ile ilgili kısa bilgi verebilir misiniz?

Vilsan yaklaşık 30 yıldır veteriner ilaç sektöründe faaliyet gösteren, gerek ürün çeşitliliği, gerekse ürün kalitesi bakımından ülkemizin önde gelen yerli üreticilerdendir. İhracat potansiyeli anlamında da Orta Doğu, Orta Asya, Afrika, Uzak Doğu, Kafkaslar ve Doğu Avrupa gibi oldukça geniş bir coğrafyada pazara sahiptir. 1000 m2 laboratuvar alanı, 2000 m2 non betalaktam, 1500 m2betalaktam, 500 m2 ektoparaziter alanı ve depo alanları ile toplam 7500 m2 olmak üzere Türkiye’nin en büyük üretim alanına sahip firması durumundadır.

2014 yılının ortalarında firmanın Vimar Hayvan Sağlığı grup tarafından satın alınması ile birlikte GMP yatırımları hızlanmış ve altyapıdan başlanmak üzere tüm tesis yeniden yapılandırılarak öncelikli olarak ektoparaziter üretim alanına ve daha sonra diğer alanlara GMP sertifikası alınmak üzere planlama yapılmıştır. Bu planlama dahilinde Haziran 2015’de ektoparaziter üretim alanı için GMP sertifikası alınmıştır. Diğer alanlar için de en geç 3 ay içerisinde GMP sertifikaların alınması öngörülmektedir. GMP’ye uygun tesis için gerekli tüm ekipmanlar tedarik edilmiştir ve tesisin kurulumunun yaklaşık bir ay gibi bir sürede tamamlanması ile birlikte ekipmanların yerleşimi ve validasyonları tamamlanarak sistem çalışır duruma getirilecektir.

GMP Sertifikası ile birlikte Türkiye de hangi ilklere imza attınız ve atacaksınız?

Öncelikle bulunduğumuz mevcut durumda, ektoparaziter üretim alanı için GMP almış ilk veteriner ilaç firması durumundayız. Ancak biz ilk kavramını farklı yorumlamaktayız. GMP, tüm ilaç üretim tesislerinde uygulanması gereken bir kalite sistemi ve bu belgenin alınması Türkiye’de tüm veteriner ilaç firmaları için zaten zorunlu ve sektörde bu sertifikasyon bir yenilik durumu yaratmaktadır. Ancak firma olarak biz, GMP sonrası özellikle arge çalışmalarımızla yeni ürün geliştirmeye yönelik ilklere imza atmayı planlamaktayız. Bu amaçla multi disipliner çalışmalara başlamış durumdayız. Arge departmanımızda Tübitak destekli projeler geliştirmekteyiz. Özellikle son arge projemiz, yurt dışında klinik denemelerin de yapılacağı önemli bir innovatif çalışma şeklindedir ve bu proje sonrası yurt içi ve yurt dışı pazarda önemli pazar oluşturacak bir ürün geliştirmek için çalışmaktayız.

Vilsan’ın global bir marka olma yolunda ilerlemesi ve ihracat yapılan ülke sayısının bu yıl sonlarına doğru yaklaşık 30 ülkeye çıkacak olması, bu yönde rekabetimizi güçlendirmeye yönelik ürün çeşitliliğini artırıcı ve dış pazarda talep edilen farklı farmakolojik özellikteki ürünlerin de üretilmesine yönelik gelişmeler için firmamızın faaliyet ve planlamalarını yönlendirmektedir. Önümüzdeki günlerde Vilsan’ı farklı projelerle yurt içi ve yurt dışı pazarda görmek ve firmamızın gelişimini izlemek, veteriner ilaç sektörü açısından yerli bir firmanın ulaşabileceği yerleri göstermek açısından ülkemiz için de onur ve gurur meselesi olacaktır.

Dolayısıyla Vilsan olarak, GMP sonrasında, bu kalite yönetim sisteminin de getireceği katkılarla, yurt içi ve yurt dışı pazarda veteriner ilaç sektöründe önemli büyük projelere imza atacak yönde planlamalarımızı yapmaktayız.

GMP Sertifikası alındıktan sonra ihracatta ve yerli pazarda ne gibi atılımlar yapmayı düşünüyorsunuz?

Mevcut durumda 100’e yakın, yurt içi pazarlama izinli ürüne sahibiz ve ürün çeşitliliğine bağlı rekabet gücümüzü geliştirerek ve yeni ürünleri piyasaya sürerek mevcut pazarımızı daha da büyütmeyi hedeflemekteyiz.

Tüm üretim alanlarında GMP esaslı üretime geçilmesi ile mevcut ihracat potansiyelimizin oldukça artacak ve Türkiye’nin en fazla ihracat yapan firması olma durumumuzu perçinlemiş ve daha da ileriye götürmüş olacağız. Şu anda 24 ülkeye aktif olarak ihracat yapmaktayız ve yıl sonunda ruhsatlandırma aşaması tamamlanacak diğer ülkelerle birlikte 30’u aşkın firmayla çalışıyor olacağız. Diğer taraftan GMP sonrasında açılacak dış pazar ve mevcut pazarda artacak ihracat hacmi ile Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ve global anlamda markalaşmış firması olarak gelecekte planladığımız innovatif diğer projelerimizle birlikte sektörde büyüyerekyolumuza devam edeceğiz.

Vilsan ilaç’ın üretim kapasitesinden ve teknik detaylardan bahseder misiniz?

Vilsan üretim tesisleri, betalaktam, non betalaktam ve ektoparaziter üretim alanlarından oluşmaktadır. Non betalaktam üretim alanı için; iki steril likit, oral likit, oral ve uterus içi tablet, oral çözelti tozu; Betalaktam üretim alanı için; steril likit hattı, oral çözelti tozu, göz pomadı ve meme içi preparat üretim hatları bulunmaktadır ve ileri teknoloji ekipmanlarla donatılmış bu alanlarda yüksek kapasitede üretim yapma imkanımız olacaktır.

Günlük tek vardiya üretim olarak; steril hat üretimimiz 60000 adet 100 mL şişe, 4000 adet 1 lt oral likit, 72000 adet bolus ve 120000 adet tablet , 5000 adet 1 kg oral toz ve 20000 adet pomad üretimi yapılabilecektir.

Galeri

Vimar Hayvan Sağlığı